En personlig guide i er besökares ficka

Vad sägs om en app som driver era besökare att upptäcka så många platser som möjligt samtidigt som de får ta del av spännande berättelser och fakta i text, ljud och rörligt material? Där det är enkelt att hitta smultronställen i området oavsett om du är på besök eller en permanent boende i området? Med vår app får du allt detta och kan dessutom utforma den efter dina behov!

Om appen

Med vår app kan ni skapa en personlig guide i er besökares ficka. Appen grundar sig i en karta där allt från vandringsleder, skidspår, kulturpärlor, badplatser och mycket mer visas på ett enkelt och pedagogiskt sätt för användaren. På varje plats kan bilder, text, ljudklipp och filmklipp läggas in så att din besökare får en personlig guidad tur samtidigt som den rör sig i området. Det unika med appen och en väldigt uppskattad funktion är att varje plats kan låsas geografiskt så att användaren måste vara på plats i naturen för att låsa upp och ta del av det mer fördjupade innehållet. Detta skapar ett driv hos användaren att besöka så många platser som möjligt och gör det extra kul att ta del av alla spännande platser!

Nedan följer några exempel som visar hur appen kan fungera, klicka på playknappen för att starta filmerna. Dessa är plockade från appen Vägvisare Mattila som vi står bakom. Denna app var en stor bidragande faktor att friluftsområdet Mattila vann Värmlands Turismpris 2022.

Från ide till genomförande så har Tajga Studio / Sanna och Ludvig på ett helt avgörande sätt bidragit till att vi fick finansiering av appen Vägvisare Mattila, att funktion och innehåll överträffat våra förväntningar och att mottagandet från besökare i Mattila blivit en stor succé som starkt bidragit till att Mattila Natur- och Kulturförening fick Värmlands turismpris 2022. Att samarbeta med dem har varit enkelt, eftersom de är kreativa, effektiva och noggranna.
Bengt Fjellstedt
Projektledare, Leaderprojekt Mattila med omnejd

Grundkartan

Som grund används en karta som ger en översikt över området men olika platser utmarkerade som man kan klicka på och läsa mer. 

Låsta platser

Du kan låsa platser geografiskt så man måste besöka platsen för att låsa upp innehållet. Då visas ett litet hänglås på punkten i kartan och om användaren klickar på en låst plats kommer en ruta upp som förklarar att man måste ta sig dit för att upptäcka mer!

Leder

En vandringsled, ett skidspår eller en cykelled fungerar precis som de fasta punkterna i kartan när det kommer till innehåll. Att ha med dessa i kartan gör det enklare för besökaren att hitta till spännande platser. Dessutom kan ni då beskriva även leder direkt i appen vilket ger ytterligare mervärde till besökarna.

Filtrering

Om du har många olika platser rekommenderar vi att kategorisera platserna så det blir enkelt för användaren att få en översikt över vilken plats i kartan som är vad. Dessutom kan användaren gå in och filtrera fram vilka kategorier som den vill se för att anpassa kartvyn efter sina egna behov och intressen. 

Olika vy för olika säsonger

Ytterligare en mycket användbar funktion är att du kan ha olika vy i kartan för olika säsonger. Om det exempelvis är lite olika fokus hos er på vintern jämfört med sommaren kan vi lägga till två förhandsbestämda vyer som visar olika leder och platser beroende på vad som är aktuellt för den säsongen. Vi anpassar också grundmaterialet i kartan så det blir tydligt att man har bytt säsong, exempelvis en vit karta på vintern och en grön på sommaren. Men självklart kan användaren filtrera fram och anpassa sin vy efter sina behov även om denna funktionalitet är aktiverad.

Berättelser och innehåll

Genom att lägga in berättelser om de olika platserna får användaren en digital guidad tur när de är ute i naturen och använder appen. Lägg in text, bilder, filmklipp och ljudklipp. Vi kan hjälpa er att spela in om ni har personer som kan stå framför kameran eller mikrofonen. Man behöver inte ha erfarenhet av att filmas!

I det här exemplet har vi filmat lokala guider och andra personer  med mycket kunskap om området som är vana att prata inför människor men de har inte någon erfarenhet av att bli inspelade.

Fler funktioner

Vill du lägga till ytterligare funktionalitet som passar ditt besöksmål? Vi bollar tillsammans med dig fram bästa sättet att lägga till funktioner och anpassar efter dina önskemål. Är följer exempel på några tilläggsfunktioner som vi kan erbjuda, men var inte rädd för att komma med egna idéer!

 • Favoritmarkera platser
 • Interaktiv checklista för exempelvis fågelskådning
 • Se en lista på besökta platser för snabb åtkomst till innehåll i upplåsta platser
 • Led vidare besökaren med relaterat innehåll
 • Avstånd till platser från min nuvarande plats
 • Automatisk uppspelning av ljudklipp när man passerar en plats.

Vanliga frågor och svar

Det finns tre stora skillnader som gör att vår app passar i andra situationer än exempelvis Naturkartan.

 • Vi kan anpassa både funktionalitet och utseende efter era önskemål och preferenser.
 • Funktionaliteten med låsta platser skapar mervärde då det ger en utmaning till användaren att ta sig ut och upptäcka platserna för att ta del av innehållet.
 • Ni kan lägga in både filmklipp, ljudklipp, bilder och text på valfritt sätt på varje plats som ger användaren en personlig guidad tur området.

Att ta fram innehåll och bestämma vad som ska finnas med i appen behöver vi självklart er hjälp med för att det ska bli korrekt. Men vi har stor erfarenhet av att redigera texter och bilder om ni vill ha hjälp med det. Vi hjälper också gärna till med att fota och filma på plats i området.

Nytt innehåll läggs enkelt till i vår adminpanel som du når via webben. Här kan du lägga till nya platser och innehåll till dem. Behöver du ändra funktionalitet eller liknande kontaktar du bara oss så hjälper vi dig!

Självklart gör vi det! Vi anpassar appen efter era önskemål. Välj mellan att vi anpassar efter en färdig grafisk profil eller tar fram ett förslag på ett nytt formspråk från era önskemål.

Du kan välja att markera vissa platser i kartan som låsta. Detta innebär att besökaren måste ta sig till just den platsen för att låsa upp den och ta del av innehållet. Alla platser visar dock en lite förhandsvisning när man klickar på platsen oavsett var man är.

Detta är en funktionalitet som gör hela upplevelsen i appen lite som ett spel eller utmaning för användaren. Dessutom hjälper det till att få besökaren att verkligen känna in platsen och berättelserna när man måste vara där för att få tillgång till innehållet.

Ni väljer enkelt från några förvalda alternativ (som vi tillsammans valt ut) vilken kategori en plats ska ha i vår adminpanel. I kartvyn visas sedan de olika platserna med olika ikoner beroende på kategori. Användaren kan dessutom filtrera fram olika platser baserat på kategorierna och ni kan välja vilka kategorier som ska visas som standard i de olika säsongsvyerna.

Ja det finns möjlighet till flera olika funktioner som kan hittas i en meny utanför kartan. Ett exempel på en funktion vi tidigare implementerat är en checklista med vanliga fåglar som en introduktion för fågelskådning. Vi kan också tillsammans med er ta fram helt ny anpassad funktionalitet beroende på vad ni önskar.

Är du intresserad av en app till ditt besöksmål?

Vi tar fram en offert efter era önskemål och preferenser. Ni kan välja att bara beställa vissa delar av oss och plocka ihop det som passar er. Är nedan följer exempel på olika delar som ni kan välja till utöver appens grundfunktionalitet. Vi är gärna med och hjälper till i hela processen men förstår också om ni vill sköta vissa delar på egen hand! Välkommen att kontakta oss.

 • Anpassad design efter grafisk profil
 • Ny grafisk profil
 • Filmklipp
 • Ljudklipp
 • Text- och bildarbete
 • Extra funktioner

Ludvig Eriksson

Sanna Skoog

Anna Dyvik